Jemy w domu, czy w restauracji

Polacy w większości przygotowują posiłki w domu. Lecz z każdym rokiem wzrasta liczba osób korzystających z restauracji lub innych lokali gastronomicznych typu np. pizzeria. Większość osób lubi potrawy mięsne i chętnie je gotuje lub zamawia w lokalu. Najbardziej znane w Polsce potrawy pochodzące z mięsa, to kotlety mielone, kotlety schabowe, pieczone żeberka, flaki wołowe oraz liczne wędliny. Mięso używane jest również jako farsz do gołąbków i pierogów, które są tradycyjnymi polskimi daniami obiadowymi. W przygotowywaniu mięsnych dań pomaga wilk do mięsa.

Jak działa wilk do mielenia mięsa?

Maszynka zwana wilk do mięsa posiada dużą wydajność, gdyż w ciągu jednej godziny może zmielić nawet 500 kilogramów mięsa. W lokalach i gospodarstwach domowych posiadamy zazwyczaj wilka do mięsa o wydajności mniejszej, który miele na przykład od 100 do 250 kilogramów na godzinę. Sprzęt ten ma zastosowanie wszędzie tam, gdzie jednorazowo trzeba przygotować dużo jedzenia. Podczas mielenia mięso wkłada się do leja załadowczego, z którego przechodzi do zespołu tnącego. A następnie mięso wtłaczane jest w oczka siatki i ścinane za pomocą noży. Cała maszynka do mięsa posiada możliwość demontowania poszczególnych jej części, co ma znaczenie podczas czyszczenia i zapobiega zaleganiu mięsa w poszczególnych jej częściach.

Budowa dużej maszynki do mięsa

Wilk do mięsa zbudowany jest z żeliwnego korpusu, silnika elektrycznego, przekładni pasowych i zębatych, z zespołu przetłaczającego mięso oraz z zespołu tnącego, w którego skład wchodzą wykonane ze stali nierdzewnej siatki i noże. Ta duża maszynka do mielenia mięsa przemieli każdy rodzaj mięsa na pożądaną grubość, a wszystko dzięki różnorodnym siatkom. Przy czym im lepsze gatunkowo mięso, tym grubsza powinna być siatka. Oprócz siatki duże znaczenie ma również szarpak i ostre noże. Mięso pozyskane podczas rozdrobnienia przechodzi do dalszej produkcji.

Planując zakup wilka do mięsa trzeba rozważyć swoje potrzeby i zwrócić uwagę na jego wydajność. Najbardziej polecane do średniej gastronomi lub gospodarstwa domowego to maszynki mogące przerobić od 100 do 200 kilogramów surowca na godzinę. Maszynki zwane wilkiem posiadają też różne wersje zasilania od 230 V do 400 V.

Wilka do mięsa znajdziesz w ofercie Gastroprodukt.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here